2013. okt 28.

Őszi fesztivál

írta: 아가씨
Őszi fesztivál

ősz_1.jpg

Ez az iskola igencsak csupa meglepetés. És a meglepetések általában mindig akkor kezdődnek, amikor kilépsz a zuhany alól s átvedlesz pizsamába. Ez éppen az az alkalom, amikor kifejezetten örülsz annak, ha valaki megjelenik s arra kér, csatlakozz emilyen s amolyan összejövetelhez, mert ugyan elfelejtettek szólni, de éppen közösségi program kezdődik. A pizsamás áldozat legutóbb francia társam volt, aki vizes hajjal érkezett az iskola előtt tartandó bemutatkozó estre. Ez alkalom során felköszöntöttük a szülinaposokat, röviden ismertették az előttünk álló őszi fesztivál programját, bemutatták az új önkénteseket (vagyis minket), felolvastak néhány levelet este pedig egy musical-t mutattak be a diákok. A következő alkalommal a kollégiumért felelős nevelőtanár szolgált némi meglepetéssel, amikor épp alváshoz készülődve 11-kor  beszólt a szobába, hogy "Lányok! Ismét szülinapi buli van! Gyertek ünnepelni!"

rajzverseny.jpgAz táborból visszatérve ismét csak néhány elmés játékkal szórakoztattuk az angolosokat. A feladatok zajos sikert arattak. Szó szerint. A diákok annyira lelkesek voltak, hogy akkora ricsaj keletkezett, mintha egy piactér közepén lennénk. Mindenki igyekezett túlharsogni a másikat, hogy a helyes megfejtésből származó pontot megszerezze. Összességében nagyon ügyesek és kreatívak voltak. Az egyik ilyen játék a "Szótorpedó" volt, ahol hajók helyett szavakat kellett megtorpedózni. A másik a "Képtolmács" nevezetű játék, ahol a csapatnak pontosan el kell magyaráznia egy adott képet, míg a csapat egyik tagja a táblára próbálja lerajzolni. A harmadik és egyben legnépszerűbb játék a "Rajzold le a szót" nevezetű feladat. 

festés1.jpgvirágok.jpgvirágok2.jpgIsmét csak volt koreai tradicionális festészet óránk. Amióta ez kitudódott, azóta több helyről is azzal ostromolnak, hogy szerezzek festéket és tintát. Ez lehetővé is válik hamarosan, ugyanis a tanár rendkívül segítőkésznek bizonyult az ügyben. Mivel sokakat roppant mód érdekel a tradicionális festészet, igyekszem sok sok órán részt venni, és rengeteg fotót készíteni. A festés menetét a tanár minden alkalommal  lépésről lépésre ismerteti (lásd a fenti képet). A festés hagyományos koreai rizspapíron történik, hol hígabb (pl. levelek) hol sűrűbb festék használatával.

kép.jpg

Az előző hét vége felé az iskola fesztivál színhelyévé vált. Csütörtökön tanítás után kisgyerekek érkeztek a közeli falvakból, hogy különféle gyorsasági versenyeken vegyenek részt, mint pl. a zsákban futás, szájjal lisztben kotorászás, lufipukkasztás.

fesztivál1.jpg fesztivál2.jpgBüfés lányok/Manikűr/Sütögetős/Tarot részleg/Kívánság-zsinór/Horror szoba/Dalospacsirták

A második napon kisebb bazárt alakítottak ki az udvaron. Fizetség fejében lehetőség volt különféle ételeket kipróbálni, manikűrözni, karaokézni, a horror szobát kipróbálni, vagy tarotból jósolni. Szépen rendre ki is próbáltuk valamennyit. Szegény diákoknak extra angol órát adtunk, amikor megjelentünk a tarotjóslásnál. Jól megizzasztottuk őket, majd elszívva minden energiájukat jövőnkről minden fontosat kicsikarva távoztunk. A karaoké meglehetősen népszerű volt mind az énekelni tudó és nem tudó diákok közt, így rendkívül mulatságosra sikeredett.

lányok.jpg

Másodikos lányok

fesztivál3.jpgKrumplisütő/Vicces tanár és tömegnyomor a horrorszoba előtt/Maciverseny/Máglyarakás a kívánságainkkal

Délután a tornateremben volt egy nagyszabású játék, ahol citromevési versenyben és ehhez hasonló jóságos feladatban lehetett részünk. Egyik kedvenc feladatom a gömbhajigálós verseny volt, ahol két összeillesztett kosarat kellett dobálni először kis labdákkal, majd mivel hatástalannak bizonyultak, engedélyezték a focilabdával és papuccsal való dobálást. Ha az akció sikeres volt, a két összeillesztett kosár szétnyílt és tartalma a rengeteg cukorka a földre hullott. Végül mindenki egy-egy ajándék füzettel és Pororós ceruzával távozott.macika.jpgEste ismét csak csatatér helyszínévé vált a tornaterem. Kör közepén kellett táncolni, trambulinon ugrálni, egymást átölelve lufit pukkasztani, lufit dobálni a másik térfelére stb..

festival2.jpgA játékot hamarosan különféle csapatok által kreált előadások követték. Így jelen lehettünk egy mini színházi fellépésen és egy könnyűzenei koncerten is, amire a diákok szülei is hivatalosak voltak. Egyik anyuka oda is jött hozzánk, hogy meginterjúvoljon minket az iskoláról, mi a véleményünk, és mert kíváncsi volt, kik is vagyunk mi. Elmondta, hogy a lánya nem érezte jól magát az előző iskolában, viszont itt megtalálta a helyét, habár a lányokkal nem igazán barátkozik, de most boldog. Az estét végül, ahogy az építőtáborban is itt is tábortűz körüli éneklés és tánc zárta le, miközben papírra rótt kívánságaink az égbe szökve szikrává váltak.

arcok.jpgA fesztivál záró napján minden osztály egy egy produkcióval készült. Francia társam még a zsűri tagjai között is szerepelt, habár a végeredménnyel nem volt teljesen megelégedve. A legtöbb osztály táncos szerepléssel készült, de a legnagyobb sikert, a dobos NANTA előadás aratta.

Szólj hozzá

önkéntesség 2013 Muju