2013. okt 25.

Körút a Délnyugati csücsökben (광주) 4.nap

írta: 아가씨
Körút a Délnyugati csücsökben (광주) 4.nap

házak.jpg

A kiruccanás utolsó napján kemény padlón ébredtem ötvenedmagammal egy szobában. Reggel már csak sejtésem volt arról,hogy melyik ajtó vezet vissza a női részlegre. Miközben a padlón heverésztem és azon tanakodtam, vajon merre is induljak el, hogy aztán ne a férfi részlegen kössek ki, egy arra bóklászó pucér alak "sietett" segítségemre. Ahogy korábban említettem, olykor előfordul, hogy az ember nem oda megy, ahova szeretett volna. Főleg akkor, ha nem tudja elolvasni a kihelyezett tájékoztatást. Úgy tűnt, olykor a helyieknek sem teljesen világos, mi hol van, hiába a sok felirat. Erről akkor bizonyosodtam meg, mikor egy kósza meztelen férfialak keveredett a közös helyiségbe, majd riadtan fogta menekülőre a dolgot. Ekkor eldöntöttem, hogy abba az irányba nem indulok el öltözőt keresni.

Aznapra múzeumlátogatást terveztünk, így elbattyogtunk a Néprajzi Múzeumba, majd a Művészetek Múzeumába. A belépő igen jelképes volt (kb. 100 Ft), pazar kiállítással ötvözve. Betekintést nyertünk a Csoszan időszak és az adott tájegység különféle háztípusaiba, ételeibe, ruházatába, szokásaiba stb..

Tehát most következzék egy kis információáradat.

A koreai falvakat úgy létesítették, hogy észak felől hegy, dél felől síkság határolja. Egy falu 30-100 háztartásból állt. A közösségen belüli együttműködés, különösen ami a mezőgazdasági munkát illeti, nagyon fontos volt. Ennek hatására különféle szertartások, rítusok alakultak ki, ami arra ösztönözte a falusiakat, hogy újra és újra összegyűljenek és ünnepeljenek ezzel erősítve a közösségtudatot.

Háztípusok:

A háztípusok a megyén belül is igen változatosak. Elrendezésük az életmódhoz, környezeti viszonyokhoz alkalmazkodik. Az északi terület hűvösebb időjárása miatt a házak alapterülete u vagy négyszög alakú ezzel szemben a melegebb, déli területeken egyszerűbb szerkezetűek és több ablakkal ellátottak. Ugyan mind délen mind az északi területeken padlófűtéssel látták el a házakat, a déliekben gyakrabban fordult elő, hogy egy nagyobb teret pusztán csak fadeszkákkal fedtek le, ezzel szemben az északiak padlófűtése a déliekéhez képest sokkal fejlettebb volt.

háztípusok.jpg

Jeollanam-do (maga a megye) igen híres a helyi konyhájáról, melyet leginkább a sűrű,sós és fűszeres ételek,erjesztett tengeri herkentyűk jellemeznek.

ételek.jpg

Viselet:

vasaló nők.jpg

Vasaló nők

A koreai viselet észak-ázsiai eredetre vezethető vissza. A viselet részét képezi a nadrág vagy szoknya, kabát és külső ruházat. Az elkülönülő alsó és felső ruházat megkönnyítette a lovaglást. A felső osztály, a nemesi réteg ruházata a kínai divatot követte. A színes ruhák viselete kizárólag a nemesi réteg privilégiuma volt. 

férfi viselet.jpgFérfi ruházat

női ruházat.jpg

Női ruházat

hajviselet.jpg

Tükör, pipere, hajviselet

sósósó.jpgSó,só,só...

kerámia.jpg

Pálcika és kanáltok,illetve kereskedelem a kikötőben.

múzeum.jpg

ima.jpg

A falusiak igen babonásak voltak, így hiedelemviláguk is meglehetősen sokszínű. Az  asszonyok számára nagyon fontos volt, hogy fiú utódot hozzanak a világra, így az ügy érdekében Buddhához, fákhoz, különféle sziklákhoz imádkoztak. Ezen kívül különféle gyógynövényt szedtek és fiú gyermekáldást elősegítő ételt ettek.

játék.jpg

gyerekjáték.jpg

Gyerekjátékok

Az esküvői ceremónia menete dióhéjban (csak semmi romantika): A házasságközvetítő vagy egy rokon kiválasztja a másik felet>a házasulandó felek találkoznak>jóshoz mennek, aki mindenféléket jövendöl a frigyről>a vőlegény levelet küld a menyasszony szüleinek>esküvő>a menyasszony ajándékokat ad a vőlegény szüleinek. Az esküvőt a lányos háznál tartották. A ceremónia során a vőlegény egy fából faragott libát (a szerelem jelképe) adott a menyasszonynak. Közös kehelyből bort ittak, amit aztán "eszem iszom dínom dánom"-nagy ünnepség követett. Az ifjú ara három napig a szülői házban tartózkodhatott, majd három nap után életében először megjelenhetett a vőlegény házában. Az utat a vőlegény lóháton, az ara hordszékben tette meg. Az ara mélyen meghajolt a vőlegény szülei és minden családtagja előtt, majd ezt követte a második menet csak most már a lányos házba. A  vőlegény édesanyja fiúutódban bízva a menyasszony kötényébe gesztenyét dobált. Ha a felek még nagyon fiatalok voltak, gyakori volt, hogy az ara 1-3 évig még otthon maradt, hogy kitanulja a háziasszony szerepét.

játék2.jpg'Légy Korea minisztere' nevezetű játék

Habár ma már nem igen népszerű a sámánizmus Koreában, nagyon sokáig meglehetősen széles körben gyakorolták. 

sámánizmus.jpgA sámán eszközei: jövőbelátó asztalka, talizmán, talizmános könyv, kardok, hangszerek..

koporsó.jpg

Koporsó a gyászmenetre felkészítve

mérték.jpg

Mérőedények

szám.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számok jelölése

kwangju.jpgA város egykor és a közelmúltban

művészet.jpg A Művészeti Múzeumot nehéz lenne elmagyarázni, de egész szórakoztató és kreatív alkotások születtek, ahogy azt a fenti képek is illusztrálják.

Néhány következtetés, hasznos információ potenciális idelátogatók számára:

1.Sose hidd el egy koreainak, hogy valahova nem lehet gyalog eljutni, mert szörnyen messze van! Valójában nem nagyon szokás errefelé gyalogolni. Nekünk is azt mondták, hogy a buszpályaudvarról a vasútállomásra képtelenség eljutni, mert rettentő messze van. A rettentő messze kb. 40 perc gyaloglást jelentett. Mi egész nap keresztbe kasul gyalogoltuk a várost. Utcatáblák nem nagyon vannak, így praktikus tanács, érdemes az autók számára kihelyezett tájékoztató táblákat követni. Mi is az alapján tájékozódtunk,nem is tévedtünk el soha. 

2.A helyi járatokra érdemes aprópénzzel és pár 1000-sel készülni, mert csak aprót tud a sofőr visszaadni. Ezeken a buszokon általánosságban kb. 1000-3000 wont fizettünk. Az időseknek és gyerekkel utazóknak itt is szokás átadni a helyet (persze nem mindenki teszi ezt meg, de azért akad olyan..). Felszálláskor a sofőr mindig megkérdezi hova tartunk. (Papíron lehet mutatni a célt, és megkérni, hogy szóljon, ha le kell szállni: Tocsákhesszümjan áljacsuszejó). A megállókat eddig többségében minden buszon a kijelzőn lehetett végigkövetni angolul és koreaiul.

3.Dzsimdzsilbáng:

tubgirls.jpg

Jegy:7-8000 won. Ahol mi jártunk: Dzsindzsu (진주-Jinju): 테마건강랜드

ÁřÁÖÂňÁúšć-Ĺ׸ś°Ç°-ˇŁľĺ-Ŕ§ÄĄ.jpg

 Poszang (보성~Boseong): 보성삼베황토참숯찜질방 http://map.naver.com/?mid=bl013731982 ,

Kwángdzsu (광주~Gwangju): 빛고을랜드 사우나 https://maps.google.hu/maps?ie=UTF-8&q=%EB%B9%9B%EA%B3%A0%EC%9D%84%EB%9E%9C%EB%93%9C&fb=1&gl=hu&hq=%EB%B9%9B%EA%B3%A0%EC%9D%84%EB%9E%9C%EB%93%9C+%EC%82%AC%EC%9A%B0%EB%82%98&cid=0,0,15912334377420989877&ei=sSNqUsSAKuSQiAKO5oHoDw&ved=0CM0BEPwSMAs

 

Szólj hozzá

önkéntesség 2013 Gwangju