2013. sze 28.

Küldetés..

írta: 아가씨
Küldetés..

Jelenlegi ittlétem egy koreai önkéntes szervezetnek köszönhető (http://www.1.or.kr/), amelynek szerencsére van magyar partnerszervezete. A jelentkezés folyamatát a koreai partnerrel az Egyesek Ifjúsági Egyesület (http://www.egyesek.hu/) bonyolítja le. Az egyesület által a világ bármely részén lehetőség van önkénteskedni, legyen az Afrikában egy árvaházban, Mexikóban teknőst menteni, vagy Koreában gimnazistáknak órát tartani.

Jelentkezés:

A jelentkezés angol nyelven történik. Egy rövid kérdőívet kell kitölteni, és egy motivációs levelet küldeni. Ezzel együtt megjelölni 10 projektet,amiben szívesen részt vennél, azok rangsorolását,mindezt angol nyelven. Angol nyelvvizsga nem szükséges, elegendő konyhanyelven beszélni. Az egyesület a jelentkezést a koreai szervezet felé továbbítja, akik hamarosan válaszolnak is, hogy várnak téged mihamarabb egy telefonos interjúra. Ezt egy végső megerősítés követi, az önkéntes tájékoztatót kap az országról, a szervezetről, és a fogadó helyről. Ezt követően már bátran meg lehet venni a repjegyet, amit mindenki magának fizet,illetve rövid (1-2 hetes) projekteknél lehetőség volt ennek nagy százalékát visszakapni. Legkésőbb egy hónappal a kiutazás előtt továbbítani kell a magyar szervezet számára az utasbiztosításról szóló igazolást (ajánlom a bankkártyával járó utasbiztosítást, mert elég olcsó, de sok mindenre kiterjed), és az Erkölcsi Bizonyítvány másolatát. Az önkéntes minél hamarabb jelentkezik annál biztosabb, hogy a számára legrokonszenvesebb projektbe kerül be.

Projekt:

1272785_653364884697556_616126014_o.jpg

Az önkéntesjelöltek különféle típusú projektek közül választhatnak. Lehetőség van farmon dolgozni. Az idén ez a hely elég közel esett Szöulhoz. Ezen kívül lehetőség van főleg az ország keleti felében a tengernél gyerekvigyázásra iskola után. Az egyes területek helyi lelkészei és feleségei hozták létre ezeket a napköziket, hogy amíg a szülők távol vannak, addig a kisgyerekekkel legyen valaki. Ezekre a helyekre a külföldi önkéntesek egy koreai önkéntessel utaznak. Célja az angol nyelv játékos módon történő elsajátítása, első sorban általános iskolások számára. A harmadik típusú projekt, amiben én is részt veszek, iskolában való tanítás. Ezek az iskolák több szempontból is különlegesnek számítanak. A koreai diákok többsége arra van kényszerítve, hogy éjt nappallá téve tanuljon. Nem nagyon van lehetőségük kibontakozni, kinek-kinek  magának megtalálni a maga útját, és döntenie a jövője felől. Az alternatív iskolák, mint ahova én is érkeztem ebben szeretnének segítséget nyújtani. Államilag támogatottak, mottójuk a természettel összhangban élni, és többségük, ahogyan az enyém is, vidéken, a városi élettől meglehetősen messze találhatók. Itt játszanak szerepet az önkéntesek, akik a külső világot testesítik meg, és próbálják megismertetni a diákokat a világ többi részén lévő szokásokkal, lehetőségekkel, miközben a diákok az egyetlen közös nyelv, az angol használatára vannak utalva. Én a saját iskolámba még csak éppen hogy megérkeztem, így ennek a mikéntjét és eredményeit majd csak a későbbiekben fogom ismertetni. 

Tréning:

class.jpg

Az iskolába utazást egy két napos tréning előzte meg a Hongdae környékén, a szervezet épületében, ahol megismerkedhettünk a szervezet munkásságával, a szervezet tagjaival, és a különféle programok résztvevőivel. Érdekességképpen, bár gyakran jönnek Ázsiából, az idén mégsem érkezett senki sem, a koreai önkénteseket leszámítva. Ezzel szemben sokan vannak Franciaországból, de az USA, Németország, Belgium, Finnország, Mexikó, Lengyelország, Ausztria is képviselteti magát. És először és egyetlenként Magyarország is jelen van szerény személyemmel. Éppen ezért a következő bejegyzéseket elsősorban a potenciális magyar önkénteseknek szánom ízelítőül. A résztvevők életkora elég vegyes, de mindenki a húszas éveiben jár.Valaki éppen hogy csak elvégezte a gimnáziumot, de olyan is akad, aki már lediplomázott. Ennek ellenére ez ne tartsa vissza az idősebbeket se a jelentkezéstől, mert ha jól tudom, a projektek felső korhatára negyven év. 

 

1291425_620679804649551_1710720169_o.jpglunch.jpg1378143_620679687982896_1028606661_n.jpg

 

A tréning valójában egy feszültség levezetésre szolgáló két nap, ahol az ember ráhangolódik arra, amiért jött, megismeri a többi résztvevőt, megbeszéljük mire számíthatunk, milyen tantervet készítsünk, a diákokat hogyan kezeljük illetve  egyes problémákra milyen megoldást találhatunk. Van egy gyorstalpaló koreai nyelvtanfolyam, ami kb. arra terjed ki, hogy leírd a neved koreaiul, illetve tudj köszönni. Röviden ismertetik Korea történelmét, az ünnepeket, és etikettet. Ezt követően megbeszéltük a következő hónapok (2,5 hónap) menetrendjét,amit igen nehéz fejben tartani, mert nincs két egyforma hét,éppen ezért rendszert sem lehet kialakítani. Ezen kívül az előző önkéntesek munkásságába is bepillanthatunk, ami sokat segít abban, hogy képet kapjunk a ránk váró időszakról. A tréningnek külön költsége van, amit az önkéntesnek magának kell állnia. A tréning során hostelben lakunk és különféle földön ülős , kis "szobákkal" (biztos van valami speckó neve) ellátott éttermet is kipróbálhatuk. A beilleszkedés meglehetősen könnyű, ami elsősorban a szervezet nagyon humoros, segítőkész és kedves csapatának köszönhető. A tréning végeztével az önkéntesek a szélrózsa minden irányába útnak erednek, hogy teljesítsék feladatukat. Legközelebb októberben találkozunk ismét néhány napra valahol Korea északi felében, hogy egy másik iskolának közösen segítsünk, novemberben pedig szintén lesz egy pár napos értékelés ismét Szöulban, ahol megoszthatjuk addigi élményeinket, tapasztalatainkat. 

 

Szólj hozzá

önkéntesség szöul 2013