2011. sze 06.

Csedzsu 2. nap

írta: 아가씨
Csedzsu 2. nap

 A szigeten töltött első reggelünkön elmentünk megnézni a 20 m-es Oedolgae sziklát, ahol a Palota ékköve egyes jeleneteit is forgatták. A táj nagyon sejtelmes és ködös volt, de alig láttunk valamit. 

Ilyen kellett volna hogy legyen....

...és ilyen volt.

Húgom nem látta a sorozatot, de a biztonság kedvéért készíttetett egy pro-rajongói képet magáról. Azoknak, akik nem látták a "A palota ékköve"-t: 2003-ban készült egy koreai sorozat, amely egy 500 évvel ezelőtt élt lány történetét dolgozza fel, aki nagyszerű képességekkel rendelkezett. Ő lett Korea első női királyi orvosa. 2008-ban adta le először a Magyar Televízió, amit még másik két sugárzás követett.

Cheonjeyeon-U-alakú lávavölgyben fekszik, szubtrópusi növényekkel és három vízeséssel rendelkezik. A legenda szerint hét nimfa, aki a mennyei királyt szolgálta, ide járt fürdeni az első vízeséshez. Természetesen további adalék, hogy esőszertartást itt is érdemes tartani, ugyanis itt is él sárkány, aki azonnal teljesíti ezt a kérést. Sárkánnyal itt sem találkoztunk, csak egy nagymamával, akit cseppet sem érdekelt, hogy egy szavát sem értjük, rendületlenül mondta a magáét. Vmi olyasmiről lehetett szó, hogy nagy eső volt,megáradt a folyó, úszni kellett (?). Megkérdezte, amerikaiak vagyunk-e. Mondtam, hogy "hangári". Addigra odaért két 8 év körüli unokája is, akik tolmácsolták a néninek a dolgokat. Kérdezte nem ettünk? Nem. Miért nem ettünk? Korán van. Aztán valahogy kiderült, hogy a hangári-t éhesnek értelmezte, így hozzá tettem: a mi hazánk "hangári". Nagy nevetés. Volt, aki megkérdezte, miért, Magyarországon éhesek az emberek? Igen, minden főétkezés előtt. :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az öt áldás kútja: hosszú élet (teknős), vagyon (vaddisznó), méltóság (sárkány), szeretet (mandarin kacsa), (fiú)utódok (ponty).

Hiszed-e vagy nem Múzeum

Botanikus Kert

Cserimoja,dél-amerikai gyümölcs. A botanikus kert egyik részlegében mindenféle bizarr gyümölcsöt termő fa volt. A termést a fa mellé, egy üvegvitrinbe helyezték.

Banánvirág

Carambola-vagy csillaggyümölcs

 

Kenyérfa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jackfruit, a majmok kenyere

 

Kaktusz-részleg

Spanyol kert

 

Francia kert 

 

Gumicsónakos társaikat váró ovisok

Vízibicikli

Helyi Baywatch


Partszakasz

 

Jusangjeollidae: 2 km hosszan húzódik a sziget déli felén. Bazalt oszlopok és táblák,amelyek 250-140 ezer éve alakultak ki.

 

Afrika Museum

A fenti látnivalók a sziget déli részén, egy gócpontban találhatók nem túl távol egymástól.

Sanbangsan a távolban

Sanbangsan: 800 ezer éve kialakult lávadomb. A legenda szerint ez volt a sziget vulkánjának, a Hallasan-nak a csúcsa, amíg le nem "repült" róla. A hegyen egy barlangtemplom is található. A vidéken, tafonik, mély üregek vagy barlangok is vannak, amik a sókristályok növekedése során aprózódó kőzet hatására alakultak ki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Templom a Sanbangsan-on. Az arany Buddha több km távolságból is látszik.

A templom, a barlangtemplom, a szemben lévő partszakasz, és a holland hajós emlékét idéző hajó ugyanazzal a jeggyel látogatható.

 

 Az első európai, aki leírta koreai tapasztalatait, nem én vagyok, hanem egy holland hajós, Henrik Hamel. 1653-ban ezen a parton szenvedett hajótörést. Ő valószínűleg kevésbé élvezte az ittlétet, ugyanis 13 évet töltött bebörtönözve.

A Yongmeori a legidősebb vulkáni  kráter a szigeten. Hidrovulkanikus tevékenység során jött létre ez a tufagyűrű még a Hallasan és a lávaplató előtt. Partszakaszán végig lehet menni.

Couple T-shirt-az összetartozás jele

A partszakaszon különféle távolságra egymástól henyák kínálják fogásaikat. 

A 19.századig férfiak búvárkodtak, de később a magas adók miatt nem volt többé kifizetődő. A nőknek nem kellett adót fizetniük, így ezentúl ők mentek merülni. Ez volt a legalantasabb munka, de ezáltal viszont a nők lettek a családfők. Legalább 2 percig képesek visszatartani lélegzetüket és 20 m mélyre tudnak merülni. A henyák (ők a női búvárok) a 70-es években élték virágkorukat. Felújították házaikat, újat építettek, gyerekeiket pedig a városokba küldték tanulni. Ezek után viszont meglehetősen megfogyatkoztak. 2003-ban az egykor 50-30 ezer fős henyak tábora lecsökkent 5650-re. A többség (86%) már betöltötte az 50-et. A turistáknak lehetőségük van a henya-bizniszbe bekukkantani, ugyanis meghirdetett időpontban is láthatunk mikrofonos! szertartással egybekötött merülést, majd, ahogy ezen a partszakaszon is, megkóstolhatjuk ételeiket. 

A menü polip és valamiféle kagyló. Eleinte vonakodtunk, de később beadtuk a derekunkat, és megkóstoltuk. Az elkészítés menete: polip ki a vízből, feldarabolja, kagyló ki a vízből, kalapáccsal szétloccsantja, darabolja, tálalja. Mellé hagymás, erős paprikás köret. A henya néni nagyon aranyos volt, természetesen egy szót sem beszélt angolul. Nem is próbálkoztunk. Megkérdezte mindkettőből kérünk-e, majd megterített. Egy ilyennek az ára: 10.000 won (mán won-elég sok minden mán won-ba kerül). A végén megkérdezte ízlett-e (másosszo?)? Egész jó volt. Ezt még a gyomrom is bírta. Bár a salátaköret elég erős volt, így, ahogy a húgom nagyon találóan fogalmazott, "az ízlelőbimbóink két hét szabadságot vettek ki". :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijárat a partról

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Songaksan: A sziget legdélibb pontján. A Songaksan hegy oldalában  15 db második világháborús japánok által vájt barlang van, ami fegyvertárolásra, és az amerikai flotta megfigyelésére szolgált. 

A barlangokhoz is vezet út. Csak félúton leszakadt. Kérdés, hogy a maradék szakasz is ugyanilyen biztonságos-e.
Omlásveszély. De mikor? Hosszú, és elméletileg veszélyes út vezet a barlangokig. 

Természetesen a Dae Janggeum-öt ezen a szakaszon is forgatták. 
 
Henyák portékái 

 

Hyeopjae part-a sziget legszebb strandja itt üzemel. Mellette camping. 

Hűséges útitársunk

Szólj hozzá

jeju koreai út 2011