2017. jan 02.

Oázis a szöuli betonrengetegben: World Cup Park

írta: 아가씨
Oázis a szöuli betonrengetegben: World Cup Park

dscn0809.JPG

Azt már láttuk, hogyan válhat Szöulban egy kisebb hegy a földdel egyenlővé, szigetté, víztisztító teleppé végül pedig függőkertté. Ma azonban arról fogunk hallani, hogyan emelkedett ki egy szigetből egy több, mint 90 m-es szemétdomb, melynek tetején ma egy hatalmas park komplexum terül el.

terkep_4.jpg

A zöldövezet fenti térképen pirossal jelölt területe közvetlen Szöul nyugati határában helyezkedik el, mely ma öt parknak ad otthont.

blog3.jpg

A zöldövezet helyén egykor a Han folyó egy kis szigete, Nanjido (난지도)(ejtsd: nándzsido) állt, ahol a helybéliek retket, mogyorót és cirkot termesztettek, kagylót halásztak, számos vándormadár otthonaként szolgált és az itt növő rengeteg virágról, főként orchideáról "virág sziget"-ként emlegették.

nanjido04.jpg

Forrás: http://www.poemlane.com/bbs/zboard.php?id=moeum&page=4&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=hit&desc=desc&no=143

blog2.jpgForrás: http://blog.daum.net/gkadmstjd88/883145

Azonban Szöul iparosodásának és városiasodásának következtében napról napra egyre több szemét termelődött, így az 1977-es gátépítéssel a kis sziget végnapjaihoz ért. Mivel elhelyezkedéséből kifolyólag könnyen megközelíthető, illetve kellő távolságra van a városközponttól, 1978-ban a 'virág sziget' helyén megnyitották a hulladéklerakót, mely azt eredményezte, hogy a síkságból hamarosan 95 m magas domb emelkedett ki.

0d3f50611a601b5498099dddc1b731d4.jpegForrás: http://theqoo.net/?mid=square&document_srl=222813920

1988-ra már napi 29 tonna szemetet hordtak ide, melyet semmilyen higiéniai intézkedés nem követett, így a telep hamarosan veszélyessé vált mind a környezet, mind pedig az ittlakók számára. A 'virág sziget'-et pedig ezek után már csak a 'halál földje'-ként emlegették.

szemethegy.jpgForrás: http://www.seoulstory.kr/mobile/theme/album/5/1706

A 2716 m² területű szemétlerakó 1993-ra 92 millió m³ hulladék felhalmozásával elérte maximális kapacitását, és mivel a hulladékból áradó bűz, a keletkező veszélyes gázok és csurgalékvíz már kritikus mértékben szennyezte a levegőt és a Han folyó vizét, végül a telepet bezárták.

dscn0805.JPGHaneul Park decemberben

A szeméttelep bezárását követően a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy  helyére ökoparkot épít elsődleges célként az ökoszisztéma helyreállítását megjelölve. A projekt kivitelezését nagy mértékben sürgették a világbajnoksági előkészületek, ugyanis a 2002-es FIFA Világbajnokság szöuli stadionját is a park helyén jelölték ki. Végül 2002-ben a World Cup Park területén öt kisebb park került átadásra:

  • a Nanjicheon Park (난지천공원) a Nanji patak mentén; ahol egykor hulladéklerakó csurgalékvize folyt el ott most sportolási tevékenységre van lehetőség,
  • a Noeul (naplemente) Park (노을공원), mely alatt a szemét legjelentősebb része terül el; egyelőre fűvel fedett golfpályának ad otthont, de ennek a területnek a rehabilitálása is tervbe van véve, melyet a következő évek során fognak megkezdeni,
  • a Pyeonghwa (béke) Park (평화의공원), mely közvetlen a stadion előtt helyezkedik el, és mely hatalmas tavával, tematikus minikertjeivel, játszóterével, nagy füves tisztásaival és kis patakjával elsősorban családosok kedvelt pihenőhelye,
  • a Nanji Hangang Park (난지한강공원), mely a Han folyó mentén helyezkedik el, kempinghelyekkel, focipályával, kosárpályával, kikötővel és tanösvénnyel várja az érdeklődőket,

dscn0806.JPG

  • és a Haneul Park (하늘공원), mely pazar kilátásával, napraforgó, pillangóvirágos rétjeivel, és még inkább japánfüves mezeivel a World Cup Park legnépszerűbb parkjának számít. Mivel a parkegyüttes legmagasabb pontján fekszik, ahova 291 lépcsőfok megmászásával juthatunk, Haneul vagyis 'ég' parknak nevezték el. A park területén minden év októberében Pampafű Fesztivált rendeznek, ahova különféle programokkal, meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat. A park áramellátását az annak területén elhelyezett öt szélturbina biztosítja.

Nyitvatartás: 9:00-17:00/18:00/19:00 hónaptól függően. A belépés díjtalan.

dscn0828.JPGJapánfű tenger decemberben

dscn0835.JPGTél eleji kilátás délkeletre a Haneul Parkból: Balra Hapjeong felhőkarcolói, középen Yeouido szigete a 63 building-vel és Conrad Hotel épületeivel, a két híd között pedig a hegyből lett Seonyudo szigete.

dscn0833.JPGKilátás keletre, háttérben a Namsan hegyével, jobbra Hapjeong felhőkarcolóival, balra a World Cup Stadion, előtérben a fák mögött Pyeonghwa tavas parkja.

dsc02304_1.JPGHaneul Park egy szokásos felhős,párás nyári napon (balra Hapjeong felhőkarcolói, középen Yeouido)dsc02365_1.JPGA nyári Haneul Park, háttérben a Namsan heggyel, jobbra a park áramellátását biztosító szélturbinákkal.dsc02366_2.JPGHaneul Park háttérben a Namsan kilátótornyával

A lerakott hulladékba telepített 106 gázkivételi kút segítségével  a metángázból és egyéb  hulladéklerakó-gázból zöld energiát állítanak elő, melyből három közintézmény, köztük a World Cup Stadionnal, 40 irodaház és 16.335 környező háztartás fűtését látják el. 2002 és 2014 között kb. 44 millió m³ gázt sikerült kitermelni, mely pénzbe átszámolva évente 73 millió won (kb.18 millió Ft) hasznot jelent.

dsc02842.JPGKilátás északra, a Bukhansan hegyére a Haneul Park és a Pyonghwa Parkot összekötő felüljáróról.

A World Cup Park 2002-es megnyitása óta az ökoszisztémát folyamatosan figyelik, melynek során megállapították, hogy míg 2000-ben csak 438 fajta élőlénynek (növényeket és állatokat is beleértve) nyújtott otthont, addig 2013-ra ez a szám két és félszeresére (1092) növekedett, vagyis a szennyezettség csökkent és a környék többé már nem szolgál rá a 'halott föld' elnevezésre. A park területén élő állatok között többfajta hal,  rovar, kígyó, béka, menyét, vörös vércse, egerészölyv, vaddisznó, és számos lepkefaj van számon tartva.

dsc02710_1.JPG

Évente kb. 10 millió ember keresi fel a parkot, mely különféle programokkal, fesztiválokkal várja a látogatókat. Szöul Önkormányzatának erőfeszítését világszerte elismerik, és figyelemmel kísérik. A városlakók életkörülményein javító projektet az ENSZ Emberi Települések Központja (ENSZ-HABITAT) 2010-ben különdíjban részesítette.

dsc02799.JPGMagasba röppenő gém a World Cup Park Pyeonghwa Park-jábandsc02809.JPG

dsc02822.JPGSzoborpark a World Cup Park egyik tisztásándsc02813.JPGTöklugas a Pyeonghwa Parkbandsc02776.JPGCsalád hallesés közben a Pyeonghwa Park patakjánáldsc02760_1.JPGHíd a Pyeonghwa Park taván 

Szólj hozzá